Brandbeveiliging

Brandbeveiliging

Woningbranden komen te vaak voor
Branden veroorzaken jaarlijks onherstelbare schade aan bedrijven en woningen; in Nederland rukt de brandweer ongeveer 8000 keer per jaar uit om woningbranden te blussen. De meeste branden ontstaan tijdens het koken, maar ook door onoplettendheid bij het omgaan met kaarsen, sigaretten, open vuur. Ook slecht onderhoud of verkeerd gebruik van elektrische apparatuur is een veel voorkomende oorzaak.

Naast brand vormt ook koolmonoxide een gevaar; nog steeds overlijden er elk jaar mensen onnodig aan koolmonoxidevergiftiging.

” Branden ontstaan vaak in de keuken “

Blusser

Het is aan te raden om minimaal één brandblusser in huis te hebben. Hiermee kunt u een beginnende brand snel en effectief bestrijden. Voor particulier gebruik is een poeder- of (sproei)schuimblusser het meest geschikt. De schuimblusser is universeel inzetbaar en heeft een schone blusstof. De blusser geeft weinig nevenschade en is bovendien zeer gebruikersvriendelijk. Een vorstbestendige poeder- of sproeischuimblusser is uitermate geschikt voor gebruik in auto, caravan, boot en woning. Bedrijven moeten bij de aanschaf van blusmiddelen rekening houden met wat de verzekering voor een eisen stelt. Indien een verzekeringsmaatschappij bepaalde eisen stelt is het belangrijk deze op te volgen aangezien dit een voorwaarde is voor dekking van brand schade.

Ladder

Een relatief goedkope en praktische oplossing is de Ajax-Kidde vluchtladder. Dit is een lichtgewicht, opvouwbare stalen ladder met afstandhouders, die bij brand snel en eenvoudig kan worden bevestigd aan raamkozijn, vensterbank of radiator. De Ajax-Kidde vluchtladder heeft een draagvermogen van 450 kg, zodat twee personen tegelijk kunnen afdalen. De ladder is leverbaar in een 4m en 7,5 m uitvoering.

Vluchten is soms moeilijk

Bij brand moet iedereen het pand snel en veilig kunnen verlaten. Soms zijn vluchtwegen echter niet goed bereikbaar of begaanbaar. Vaak is het raam de enige vluchtroute.