Belangrijke info

Brandwonden

Meestal is de boosdoener een vloeistof: kokend water, frietvet, gloeiend hete soep of koffie… die ze over zich heen krijgen omdat ze bijvoorbeeld te dicht bij het fornuis staan. Dan zijn er de moderne elektrische apparaten: oven, kookplaten, stoomstrijkijzer, bijverwarming…
Gaat het om een vrij kleine, niet te diepe brandwonden, reinig dan de huid met zuiver (gekookt) water of fysiologisch serum. Zijn er blaren ontstaan dan prik je die beter niet door omdat zij beschermen tegen infecties. Eventueel kan je de wond met een steriel gaaskompres bedekken, en aarzel niet je huisarts te raadplegen.

Gaat het om een ernstige verbranding, breng dan je kind onmiddellijk naar het dichtstbijgelegen ziekenhuis. Rol je kind in een zuiver laken om contact met de lucht en microben te vermijden.

 

Onderhoudsproducten

Onderhoudsproducten staan dikwijls binnen ieders handbereik onder de gootsteen. We onderschatten de gevaren die in deze producten kunnen schuilen.

De gezonde nieuwsgierigheid van een kind wordt extra geprikkeld door de vaak aantrekkelijke en kleurrijke verpakkingen.

Het overaanbod van huishoudelijke producten brengt soms een verkeerd gebruik ervan met zich mee. Lees daarom steeds aandachtig de gebruiksaanwijzing en de veiligheidstips. Gebruik sommige producten niet in een gesloten ruimte, meng ook geen bleekwater (eau de javel) met een ander reinigingsmiddel omdat er dan gevaarlijke dampen kunnen ontstaan.

Bewaar alle schoonmaak- en onderhoudsproducten op een koele plaats achter slot en grendel en leg de sleutel buiten het bereik van kinderen.Giet huishoudelijke producten nooit over in vertrouwde verpakkingen (limonadefles, jampot). Gebruik gevaarlijke producten niet in het bijzijn van kinderen. Maak er een goede gewoonte van een product na gebruik onmiddellijk weer op te bergen.Bij vergiftiging onmiddellijk telefoneren naar het Antigifcentrum, Tel. 070/245.245 waar een dokter de eerste richtlijnen zal geven.Geef op welke geneesmiddelen of producten je kind heeft ingenomen en in welke hoeveelheid. Tracht alles zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven. Algemeen geldt: je kind beter niet laten braken, niets te drinken geven en zeker geen melk. Het Antigifcentrum beschikt over een zeer handige folder die kan worden aangevraagd op het volgende adres:

Antigifcentrum – Militair Ziekenhuis
Bruynstraat, 1120 Brussel.